Életmód

Nyomtatás
PDF
márc.
02

Veroval Gyorstesztek

Kapjon azonnali választ egészséggel kapcsolatos kérdéseire!
Az alábbi gyorstesztek segítségével, akár otthon is pár percen belül
választ kaphat kérdéseire!


Nyomtatás
PDF
júl.
26

Scholl talpbetétek

Everyday és Work típusú Scholl talpbetétek 3983 Ft-os akciós áron vásárolhatóak meg a patikánkban!!!!


Nyomtatás
PDF
márc.
21

Kanyaró

A kanyaróról

A kanyaró vírusos fertőző betegség, mely igen könnyen terjed egyik emberről a másikra cseppfertőzéssel. 9-10 napos lappangási idő után láz, köhögés, hurut és kötőhártya-gyulladás a kezdeti tünetek. Pár nap múlva a fül mögött, majd az arcon és az egész testen végigvonuló kiütések lépnek fel. A kiütések élénkvörösek, majd barnás színre változnak. A kanyaró a hurutos tünetek megjelenése előtt már fertőz, egészen a kiütések elhalványodásáig. Leggyakoribb szövődménye a középfül- és tüdőgyulladás, de agyvelőgyulladás is kialakulhat.

A kanyaró elleni oltás

Háromkomponensű oltóanyag van jelenleg forgalomban, ami a kanyarón kívül a rubeola és a mumpsz betegség elleni gyengített vírusokat is tartalmazza. Az oltás után a 8-28 nap között oltási betegség léphet fel. Az oltás nem adható 9 hónapos kor alattiaknak, várandósoknak és immunhiányosoknak. A védettség kialakulásához az oltás beadásától számítva 14 nap szükséges. Aki 1969 előtt született, az a magyarországi oltási rend szerint még nem kapott életkorhoz kötött kötelező, kanyaró elleni oltást. Ha már átesett a betegségen, életre szóló védettsége van. Az 1989/1990-es tanévben vezették be a 6. osztályba járó gyermekek (általában 11 évesek) emlékeztető oltását, azaz aki 1978-ban született, már két oltást kapott. Az első oltást követően az oltottak 93-94%-a, a második után az oltottak 97-99%-a védett.

Kinek javasolt kanyaró elleni védőoltás járványos területre utazás előtt?

Akik Romániába, olyan családokhoz utaznak, ahol kisgyermekek vannak, előzetesen érdeklődjenek, hogy a családban előfordult-e kanyarós megbetegedés a közelmúltban. Hasonlóan a „Határok nélkül” iskolai program keretében Erdélybe utazóknak is előzetes tájékozódás javasolt.

Ha ismert a kanyaró veszélye:

15 hónapos kor alattiaknak nem javasolt az utazás. Ha halaszthatatlan az utazás, előre lehet hozni a 15 hónapos korban esedékes oltást. Ha 9-12 hónapos kor között történik az első MMR oltás, ezt 15 hónapos korban meg kell ismételni. A védőoltás előre hozásával kapcsolatban keresse fel a gyermek háziorvosát, és kövesse az orvos utasításait!

Az 1978 után születettek a hazai előírások szerint csaknem kivétel nélkül két oltásban részesültek, mert 1989-ben, amikor az újraoltást bevezették, ők már 11 évesek voltak. Ezért esetükben nem szükséges újabb oltás.

Az 1969 és 1978 között születetteket a hazai előírások szerint legalább egy védőoltásban kellett részesíteni. Az e korcsoportba tarozók akkor oltandók, ha magas a fertőződés magas kockázata (pl. ismerten kanyarós beteg van a környezetben, gyakran tervez utazást Romániába).

Az 1969 előtt született személyek döntő többsége természetes átvészeltség révén védett a kanyaróval szemben. Ha az utazó biztos abban, hogy nem volt kanyarós és kéri a védőoltást, akkor javasolt beoltani.

 

A fertőződés kockázatát egyéb módon is lehet csökkenteni: kerülendő a zsúfolt helyek látogatása [bevásárlóközpont, több helyről összesereglő családi találkozók (keresztelő, locsolkodás, stb.)], illetve javasolt a légúti és kézhigiénés szabályok betartása.

Fontos továbbá, hogy lázas, légúti tünetek jelentkezése esetén maradjanak otthon, ne menjenek közösségbe, hogy ne fertőzhessenek meg másokat.

Kinek nem javasolt az utazás?

1. Az 1969 előtt született, kanyarón át nem esett immunhiányos állapotú személyeknek (daganatos betegség miatt kezeltek, transzplantáltak, biológiai terápiás kezelés alatt álló személyek, amennyiben védettségük nem tisztázott);

2. Várandósok számára, akik nem rendelkeznek két védőoltással;

3. 15 hónaposnál fiatalabbak, akiknél már nincs idő a védőoltás beadására (legalább egy hónap az utazás előtt).

Hol lehet az oltást kérni?

 

Az oltóanyagot a háziorvos vényre felírhatja, mely ezt követően a gyógyszertárban kiváltható. Ez esetben az oltóanyagot a háziorvos adja be. Kanyaró elleni védőoltás az utazókat ellátó oltóhelyeken valamint az OEK Utazásegészségügyi és Oltóközpontjában is kérhető. További információk: www.utazaselott.hu, www.oek.hu - Nemzetközi oltóközpont

Keresés

ÜgyfélkapuStatisztika

Látogatok a mai napon:1
Tegnap:26
A héten:93
Ebben a hónapban:614
Összesen:37360