Szépülni vágyóknak

Nyomtatás
PDF
máj.
31

Amit a napsugarakról tudni kell

Szerző // dr. Mergl Mónika

UVA sugarak tulajdonságai

Az  UV A-sugarak állandóan jelen vannak a nap folyamán.


Ezek a felsőbb bőrsejtekben már jelenlévő melanin pigmenteket aktivizálják, így alakul ki a rövid távú barnulás.

Az  UVA-sugarak gyakorlatilag akadálytalanul jutnak át a felhők és a szmog rétegein.

Az  UVA-sugarak az üvegen és ablakokon is áthatolnak.

Mivel az UVA-sugarak mélyen behatolnak az alsóbb bőrrétegekbe (irha) is, nagyobb szerepet játszanak a nap okozta hosszútávú károsodásban, mintsem az akut károsodásban

 • korai bőröregedés
 • napallergia, PLE és nap intoleracia
 • immunzavar
 • szem és retina károsodás


DNS-t befolyásoló közvetlen hatások a szabadgyökök képződésének hatására

 • genetikati mutációk (melanóma)

AZ UVB sugarak tulajdonságai

AZ UVB sugarak erőssége ingadozik a nap folyamán; délben a legerősebbek.Ezek stimulálják az új melanin képződését, felelősek a hosszabban tartó barnulásért, és serkentik a sejteket, hogy azok vastagabb felhámot termeljenek.

Égethetnek és károsíthatják a bőrt különösen a nyári hónapokban és a nagy magaslatokban.

Ugyan kevésbé hatolnak mélyre, de a felhám minden egyes rétegében szabad gyököket termelnek.

Jobban hatnak a DNS-re, mint az UVA, és ők a DNS károsodás elsődleges okozói.

Az UVB sugarak akár a felhám rétegeinek legmélyebb sejtjeihez is elérnek és az akut napkárosodás kialakulásáért leginkább felelősek

 • Napégés
 • Közvetlen DNS károsodás és bőrrák (nem melanómás bőrrák)
 • Szem- és retina károsodás 

Nyomtatás
PDF
máj.
04

Készítse fel bőrét a nyárra

Szerző // dr. Mergl Mónika

Ha a bőr védelem nélkül túl hosszú ideig van kitéve az UVA- és UVB-sugaraknak, annak rövid és hosszú távú következményei egyaránt lehetnek: a bőr idő előtti öregedése, az immunrendszer gyengülése, sőt akár bőrrák is. Fontos, hogy ezek a negatív hatások nemcsak a nyaralás idejére vonatkoznak. Az UV-sugárzás, különösen az UVA-sugarak mindennap, egész nap jelen vannak - télen és nyáron, felhős és napsütéses napokon egyaránt -, ezért az arcbőr fényvédelmét a mindennapi bőrápolás részének kell tekinteni, akárcsak az arctisztító, a tonik, vagy bármely más termék, például a hidratáló, ránctalanító vagy a hiperpigmentáció elleni termékek használatát.

Az arcbőr más, mint a test többi részén lévő bőr:

Vékonyabb, kisebb sejtek alkotják, több pórus van rajta és a faggyúmirigyek nagyobb száma miatt több zsírt választ ki. Emellett nap mint nap ki van téve a környezeti hatásoknak, és emiatt fogékonyabb az olyan külső tényezőkre, mint amilyen a szél, a hideg, a füst, a szennyezőanyagok és természetesen az UVA- és UVB-sugarak.

Míg a test bőre leggyakrabban fedett, az arcbőr egész éven át ki van téve ezeknek a külső hatásoknak. Ezért olyan termékekkel kell védeni a naptól, melyeket kifejezetten az arcbőr szükségleteinek megfelelően fejlesztettek ki

Az arcbőrre különböző hatással lehet az UV-sugárzás. Az arcbőr a bőr idő előtti öregedésével vagy akár bőrrák kialakulásával is reagálhat a túlzott napsugárzásra.

A napfény bőrkárosító hatása fokozott veszélyt jelent az érzékeny bőr számára. Mivel a napsugárzás szárító hatással rendelkezik, az érzékeny bőr még jobban kiszáradhat. A fokozott bőrszárazság miatt pedig még irritálhatóbbá válik, ami tovább rontja állapotát. Ezért nagyon fontos, hogy az arcra ajánlott fényvédő termékek érzékeny arcbőr esetén is használhatók lehessenek, érzékeny arcbőrön is tesztelt termékek legyenek és a bőr igényeinek megfelelő ápolást biztosítsák.

Fontos, hogy észrevegyük a leggyakoribb bőrproblémák jeleit és tüneteit:
A bőr idő előtti öregedése
Kétségkívül az UV-sugárzás a bőr idő előtti öregedésének egyik legfontosabb tényezője. Jellemző tünet a ráncok megjelenése, a rugalmasság csökkenése, a májfoltok és a bőr érdessé válása.

Polimorf fénykiütés (PLE)
Akár már 20 perc a tűző napon elegendő, hogy kiváltsa a PLE-t, a kiütést, amely azután jön elő, hogy bőrünket nap érte. A kiütés több formában jelentkezhet, kis, vörös duzzanatok, nagyobb piros területek és hólyagok egyaránt kialakulhatnak.

Hiperpigmentáció
Ez egy ártalmatlan, ám kétségtelenül zavaró bőrelváltozás, melynek során sötét foltok jelennek meg a bőrön. Nagyrészt a túlzott napfényterhelés okozza.

Napégés
A bőr, ha nincs védve és túl sokáig éri a nap, kipirosodik és megfájdul. Noha ez a veszély az egész testet fenyegeti, a leggyakrabban azok a területek érintettek, amelyek közvetlenül ki vannak téve az ártalmas UV-sugaraknak, például a váll, a fül felső része, a haj nélküli fejbőr és a lábfej.

Az UV-sugárzás az idő előtti bőröregedés egyik legfőbb oka.

Az arc azon testrészek közé tartozik, ahol a legnagyobb valószínűséggel alakul ki napégés.

Herpes simplex labialis
Az UVA-sugárzás negatív hatásainak egyike az immunrendszer elnyomása. Ez támadhatóvá teszi a bőrt az olyan vírusok számára, mint amilyen a herpes simplex, más néven herpeszvírus. A betegség során apró hólyagok alakulnak ki az ajkakon vagy a száj körül.

Bőrrák
A bőrrák legnagyobb valószínűséggel olyan bőrfelületen jelenik meg, melyet túl sok napsugárzás ér, így az arc veszélyeztetett terület.

Milyen tényezők fokozzák a nap okozta bőrkárosodás kockázatát?

 • Hormonális hatások
  A hiperpigmentáció egy bizonyos formája, a melasma vagy chloasma a leggyakrabban nőknél fordul elő, mivel megjelenésének oka, hogy a női nemi hormonok a napfény hatására stimulálják a melanin túltermelést.
 • Genetika
  Ha az egyik vagy mindkét szülő bőrrákban szenvedett, nagyobb a valószínűsége, hogy gyermekeiknél is fennáll majd a betegség kockázata.
 • Kor
  A bőrrák kockázata az életkorral nő. A melanóma - ami a test bármely bármely részén megjelenhet - az 55-64 éves korcsoportban gyakoribb, mint a fiatalabbak körében.
 • Gyógyszerek
  A gyógyszerek némelyike, például a fogamzásgátló tabletták és az antibiotikumok fokozhatják a bőr érzékenységét és a pigmentációs rendellenességekre való hajlamot.
 • A bőrgyógyászati kezelések utóhatása
  Kémiai hámlasztás és lézerkezelés után a bőr vörös maradhat és nagyon érzékennyé válhat a napfényre.
 • Bőrszín
  A vörös vagy világos szőke hajú, nagyon fehér bőrű, erősen szeplős emberek esetében a legnagyobb a napégés valószínűsége és a legkisebb a lebarnulás esélye.
 • Meglévő bőrbetegségek
  psoriasisban vagy atópiás bőrgyulladásban szenvedőknek általában száraz, érzékeny a bőrük, ezért speciális fényvédelemre van szükségük.
 • Acne aestivalis
  Ez a bőrreakció főként a fiatal és középkorú (25-40 év közötti) nőket érinti.

 

Nyomtatás
PDF
márc.
22

Hiperpigmentáció

Szerző // dr. Mergl Mónika

Bár a hiperpigmentáció önmagában általában ártalmatlan, mégis komoly kellemetlenséget okozhat, mivel a barna foltok leggyakrabban az arcon, a kézen és a test más, jól látható helyein jelennek meg, amelyeket szabadon ér a nap, és amelyeket nem könnyű elrejteni. A hiperpigmentáció a melanin túltermelődés következménye.

A pigmentfoltok, például a májfoltok a napsugárzás következményei. Ezért a testnek azokon a felületein jelennek meg, amelyeket gyakran ér a nap: az arcon, a kézen és a karon. Ezek általában kisméretű, sötét foltok a bőrön.

melasmát vagy chloasmát gyakran „terhességi maszk”-ként is emlegetik, mivel a terhes nők 90%-ánál megfigyelhető. Olyan hormonális hatások következtében alakulnak ki, mint a terhesség vagy a fogamzásgátló tabletták szedése. Ilyenkor barna és szabálytalan alakú foltok jelennek meg az arcon és a karon, amelyek akár nagyobb méretűek is lehetnek.

Bőrgyulladás utáni hiperpigmentációról akkor beszélünk, ha egy bőrsérülés gyógyulása után elszíneződött, lapos folt marad a bőr felszínén. Ez gyakran megfigyelhető a pattanásos arcbőrűeknél, de előidézhetik kozmetikai kezelések is, mint a dermabrázió, a lézeres kezelés, vagy a kémiai hámlasztás.

A hiperpigmentáció első számú oka a napsugárzás, mivel elsősorban a napfény váltja ki a melanin termelését. A melanin a bőr természetes fényvédőjeként működik, véd a káros UV-sugaraktól, ez magyarázza, hogy az emberek miért barnulnak le a napon. De a túlzott napozás megzavarhatja a folyamatot, ami hiperpigmentációhoz vezethet.

Ha a sötét foltok már kialakultak, a napozás tovább súlyosbíthatja azokat szeplők, öregségi foltokmelasmagyulladás utáni hiperpigmentáció kialakulásával és a foltok sötétebbé válásával.A napon töltött idő csökkentése, védelmet adó ruházat viselése, széles spektrumú, magas faktorszámú fényvédő termék használata segíthet csökkenteni a hiperpigmentáció kialakulásának kockázatát, és megállítani a már létező sötét foltok súlyosbodását.

 

A melasma vagy chloasma néven ismert hiperpigmentáció fő okai a hormonális hatások. Ez különösen nőknél gyakori, mivel mint ismeretes, ezek a tünetek a bőrön napfény hatására jelentkeznek, amikor a női nemi hormonok, az ösztrogén és a progreszteron serkentik a melanin termelését.

Alábbi termékeink segítséget nyújtanak a pigmentfoltok ellen:

Bioderma White Objective  szérum

A White Objective Szérum optimálisan fejti ki megelőző, az új foltok kialakulását gátló és a meglévők halványítására gyakorolt hatását, mivel a W.O.® szabadalomnak köszönhetően azokra a fő biológiai mechanizmusokra hat, amelyek a bőrpigmentációért felelősek.

C-vitamin tartalma, amely fokozatosan szabadul fel a hosszan tartó hatás érdekében, csökkenti a felhám melanin pigmentjeinek mennyiségét.

A glikolsav erős hámlasztó hatása a pigmentekkel töltött bőrsejtek eltávolítását segíti elő.

Az Eucerin Even Brighter nappali arckrém

Nappali arckrém klinikailag és bőrgyógyászatilag bizonyított módon csökkenti a hiperpigmentációs zavarok következtében kialakult sötét foltokat és egyenletlen bőrtónust. B-resorcinol tartalmának köszönhetően csökkenti a melanintermelést és mérsékeli a hiperpigmentáció jeleit, a formulában lévő glicirretinsav pedig élénkíti a bőr saját regenerációs mechanizmusait. A magas szintű 30-as fényvédő faktor és az UVA-védelem hatékonyan megelőzi a mapfény okozta további károsodást és a pigmentációt. A bőr négy hét alatt láthatóan világosabb és egyenletesebb árnyalatúvá válik, és ez a hatás idővel fokozódik.


Uriage Depiderm fluid SPF15 barna foltok ellen

Könnyű ápoló krém pigmentfoltos bőrre. Korrigálja a barna foltokat és egységesíti a bőrszínt, csökkenti a barna foltok méretét és intenzitását. Szabadalmaztatott Cx komplex tartalma gátolja a pigmentképződést, halványítja a meglévő barna foltokat, kiegyenlíti a pigmentációt. AHA tartalma gyorsítja a pigmentálódott bőrsejtek hámlását. UV védelemmel segít megelőzni a barna foltok kiújulását.

 

 

 

Nyomtatás
PDF
febr.
15

Hidratált bőr egész évben

Szerző // dr. Mergl Mónika

Száraz bőr ápolása

A száraz bőr minden esetben más és más:

Gyakrabban fordul elő csecsemők, kisgyermek- és időseknél. De a hideg időszakban mindenki bőre  igényli az ápolást.

A természetes nedvesítő faktorok (pl. urea, tejsav ) hiányoznak.

Bőrünket csökkent lipid tartalom jellemzi.

Száraz, hámló durva tapintású bőr, időnként feszülő érzet; ezekre kínálnak megoldást az alábbi termékeink

Eucerin 5% vagy 10% testápoló

A formula ureát, ceramidot és más természetes hidratáló faktorokat tartalmaz, melyek megkötik a nedvességet, helyreállítják a bőr természetes védőrétegét, és ezáltal megelőzik a további nedvességvesztést.
Klinikailag bizonyított, hogy a termék azonnali enyhülést és intenzív hidratálást nyújt, és ezáltal akár 48 órán át késlelteti a bőr kiszáradását és az érdesedését. A bőr érezhetően simává és rugalmassá válik.
Jó hatással van a cukorbetegek bőrére. Kiegészítő kezelésre is alkalmas.

A LIPIKAR testápoló tej biztosítja a lipideket és azonnal beszívódik a száraz bőrbe, hosszú távon elősegítve ezzel a bőr védekező képességének megerősödését.

- Innováció: A Niacinamid megóvja a bőr védőrétegét és enyhíti a húzódás és feszülés érzetét.
- A Karité (shea) vaj fenntartja a lipidek szintjét, ezzel újra rugalmassá és komfortossá téve a bőrt. Nem zsíros. Nem ragad

Száraz, kipirosodott bőr, gyakori viszketés, atopiás bőr

Az Eucerin® AtopiControl 12% Omega zsírsavas testápoló koncentrált omega-6-zsírsavak (ligetszépe és szőlőmagolaj),valamint bőrnyugtató lichochalcon A-t. Az (édesgyökér) kombinációjával ápolja a bőrt, segít helyreállítani a természetes védekező képességét. PEA nevű viszketés elleni bőrgyógyászatilag aktív összetevőjének köszönhetően.. Az akut gyulladási ciklus alatt használja az AtopiControl SOS krém kiegészítőjeként.

A Bioderma Atoderm Intensive nyugtató és bőrápoló Balzsam a tartós hatás érdekében helyreállítja a bőrfelszínt Lipigenium® nevű összetevőjének köszönhetően, amely a felhámban természetes módon jelen lévő biolipidekből áll.A szabadalmazott Skin Barrier Therapy® megakadályozza a Staphylococcus aureus nevű baktérium megtelepedését és az allergének behatolását is, ezek jelentős mértékben felelősek a bőr szárazságának súlyosbodásáért.

Uriage Xémose testápoló hosszan tartó komfortot biztosít köszönhetően aktív összetevői háromszoros bőr barriert helyreállító hatásának: a Cerasterol-2F szabadalom helyreállítja és megerősíti a fizikai bőr barriert + a TLR2-Regul szabadalom szabályozza a természetes immun barriert + az Uriage termálvíz helyreállítja a bőrflóra (mikrobiota) egyensúlyát.Nyomtatás
PDF
febr.
14

Arcápolás szabályai

Szerző // dr. Mergl Mónika

Keresés

ÜgyfélkapuStatisztika

Látogatok a mai napon:1
Tegnap:26
A héten:93
Ebben a hónapban:614
Összesen:37360